Haags Bureau. Boekenmakers. Tekstredacteurs. Grafisch ontwerpers. Vormgevers. Voor bekende én onbekende auteurs.

Het Haags Bureau maakt boeken voor – en met – bekende en onbekende auteurs. Voor self-publishers, of onder het label van onze uitgeverij.

Boekendingen

INHOUD: Welke omslag voor je boekHoe schrijf ik getallen – Iets wat of iets dat – Kunt of kan – Citaten – Waarvan of van wie – Zoveel of zo veel – Beide of beiden – Komma’s –

Jouw boek in de Koninklijke Bibliotheek (KB).

Ook jouw uitgave is het waard om opgenomen te worden in het Depot van Nederlandse Publicaties.

De KB nodigt uit om van elke in Nederland uitgegeven publicatie, ongeacht de taal, ongeacht of het via een uitgever of een eigen publicatie is verschenen, één exemplaar ter beschikking te stellen aan het Depot van Nederlandse Publicaties. Jouw publicatie zal blijvend deel uitmaken van het collectieve culturele erfgoed van Nederland. Alle ontvangen publicaties worden onder optimale condities bewaard en gearchiveerd. De KB geeft bekendheid aan de gedeponeerde publicaties via de Nederlandse Bibliografie.

Welke omslag voor je boek?

De meeste boeken die verschijnen hebben een softcover, een hardcover of iets wat daar tussenin zit: een integraalband. De covers zijn tegelijk de naamgevers van de boeken geworden: een boek is een softcover, een hardcover of een integraalband (er zijn nog veel meer soorten boeken, dit zijn de drie meest voorkomende bindwijzen).

Softcover: de pagina’s van een boek waar een softcover omheen gaat, worden doorgaans in de rug aan elkaar gelijmd. Daaromheen gevouwen zit een softcover (een kaft van 240 grams karton) die eraan vast wordt gelijmd.

Hardcover: de pagina’s van een boek waar een hardcover omheen gaat, bestaan doorgaans uit gedrukte katernen die worden gevouwen en met garen worden gebonden tot een boekblok. De hardcover (een kaft van dik karton) wordt door middel van schutbladen verbonden met het genaaide boekblok.

Integraalband: een kruising tussen een softcover en een hardcover wordt een integraalband genoemd: het is een softcover met de genaaide bindwijze van een hardcover, dus met schutbladeren.

Meer info:

De omslag, oftewel cover, kan dus een slappe kaft hebben (softcover) of een harde kaft: de hardcover.  Het dunne of dikke karton waar de cover uit bestaat wordt doorgaans  gebruikt om de titel en de auteur op te vermelden. Het karton wordt vrijwel altijd veredeld. De meest gebruikelijke manier is lamineren (glanzend of mat), maar er zijn nog meer manieren om de cover te veredelen, zoals beplakken met linnen of leer. Om een beplakt boek kan als extra nog een losse ‘stofomslag’ van papier worden gevouwen.

Een softcover kan uitgevoerd worden met flappen. Door middel van de rilrand vouwen die flappen vanzelf naar binnen. Op de flappen kun je informatie kwijt, bijvoorbeeld over jezelf, je organisatie of over ander werk dat van jouw hand is verschenen. De softcover voelt iets steviger aan door de flappen.

Een hardcover en een integraalband hebben schutbladen waarmee het boekblok aan de hardcover is vastgelijmd. Die schutbladen zijn meestal blanco, soms hebben ze een kleurtje maar je kunt ze net zo goed laten bedrukken.

Een hardcover en een integraalband hebben – vanaf een bepaalde dikte – een kapitaalbandje bovenaan het boekblok. De gevouwen katernen zijn immers aan elkaar genaaid. Het kapitaalbandje is wit, of heeft een kleur naar keuze. Aan dit kapitaalbandje kan een leeslint bevestigd worden.

Aan elk van de genoemde covers zitten voor- en nadelen. We informeren je graag!

Hoe schrijf je getallen?

In een lopende tekst is het gebruikelijk om getallen voluit te schrijven:

  • getallen tot twintig: twee, negen, zeventien, negentien.
  • tientallen tot honderd: twintig, vijftig, zeventig.
  • honderdtallen tot duizend: driehonderd, zeshonderd.
  • duizendtallen tot en met twaalfduizend: zesduizend, tienduizend.
  • de woorden miljoen, miljard, biljoen, dus ook: vier miljoen, zeven miljoen.

Die laatsten kunnen ook als volgt worden geschreven: 25 duizend, 155 miljoen, 21 miljard.

Overige getallen schrijf je in cijfers. In getallen van vijf of meer cijfers zet je een punt na de duizendtallen: 71.000, 233.000. In getallen van vier cijfers mag de punt eventueel worden weggelaten: zowel 7.900 of 7900,  € 1.300 of € 1300.

In cijfers

Deze getallen schrijf je in cijfers:

  1. Getallen die niet binnen de ‘voluit’ categorieën vallen: 42, 365, de 21e/21ste eeuw.
  2. Exacte waarden, zoals kilometers, maten, temperaturen, gewichten, jaartallen en data: maximumsnelheid 50 km/u, het is 14 ºC’, een overnachting kost € 100,- (of: 100 euro), we vertrekken op 25 april.
    Ook: hoofdstuk 1, paragraaf 3.4, optie 1 en optie 2, deel 1 t/m 7, groep 5, klas 6.
  3. Cijfers hebben de voorkeur als er anders een rare mix van woorden en cijfers zou ontstaan. Dus niet: Van de 45 deelnemers zijn er zeventien gezakt en 28 geslaagd. Schrijf dan allemaal cijfers: Van de 45 deelnemers zijn er 17 gezakt en 28 geslaagd.  De schrijfwijze van: Ik was veertig, maar voelde me 25 wordt: Ik was 40, maar voelde me 25. Dat heeft twee redenen: de rare mix, en de leeftijdenregel, zie hieronder.

Leeftijden vallen niet precies in een van deze categorieën in te delen. Veel nieuwsredacties hanteren de regel dat leeftijden altijd in cijfers worden weergegeven: een jongen van 17, een vrouw van 30.

Bij de weergave van percentages wordt eerder voor cijfers gekozen: 50% van de Nederlanders of: 15 procent. Als in een tekst maar een enkel percentage voorkomt, kan het geheel ook in woorden worden opgeschreven: dertig procent.

De richtlijnen voor het schrijven van getallen verschillen soms per redactie. Zo wordt er in romans vaak voor gekozen om getallen altijd in woorden te schrijven, omdat cijfers het tekstbeeld iets te zeer zouden kunnen verstoren.

Tot slot: Begin een zin niet met een getal. Herschrijf de zin om te voorkomen dat er staat: 2019 Was voor mij het jaar dat…

Bronnen: Onze Taal, Taaladvies, Scribbr