Haags Bureau. Boekenmakers. Tekstredacteurs. Grafisch ontwerpers. Vormgevers. Voor bekende én onbekende auteurs.

Het Haags Bureau maakt boeken voor – en met – bekende en onbekende auteurs. Voor self-publishers, of onder het label van onze uitgeverij.

Boeken en boekendingen

Welke omslag voor je boek?

20 februari 2020 – De meeste boeken hebben een softcover, een hardcover of iets wat daar tussenin zit: een integraalband. De covers zijn tegelijk de naamgevers van de boeken geworden: een boek is een softcover, een hardcover of een integraalband (er zijn nog veel meer soorten boeken, dit zijn de drie meest voorkomende bindwijzen).

Softcover: de pagina’s van een boek waar een softcover omheen gaat, worden doorgaans in de rug aan elkaar gelijmd. Daaromheen gevouwen zit een softcover (een kaft van 240 grams karton) die wordt meegelijmd.

Hardcover: de pagina’s van een boek waar een hardcover omheen gaat, bestaan doorgaans uit gedrukte katernen die worden gevouwen en met garen worden gebonden tot een boekblok. De hardcover (een kaft van dik karton) wordt door middel van schutbladen verbonden met het genaaide boekblok.

Integraalband: een kruising tussen een softcover en een hardcover wordt een integraalband genoemd: een softcover met de genaaide bindwijze van een hardcover, dus met schutbladeren.

Meer info:

De omslag, oftewel cover, kan dus een slappe kaft hebben (softcover) of een harde kaft: de hardcover.  Het dunne of dikke karton waar de cover uit bestaat wordt doorgaans  gebruikt om de titel en de auteur op te vermelden. Het karton wordt vrijwel altijd veredeld. De meest gebruikelijke manier is lamineren (glanzend of mat), maar er zijn nog meer manieren om de cover te veredelen, zoals beplakken met linnen of leer. Om een beplakt boek kan als extra nog een losse omslag van papier worden gevouwen.

Een softcover kan uitgevoerd worden met flappen. Door middel van de rilrand vouwen die flappen vanzelf naar binnen. Op de flappen kun je informatie kwijt, bijvoorbeeld over jezelf, je organisatie of over ander werk dat van jouw hand is verschenen. De softcover voelt iets steviger aan door de flappen. De flap kan als bladwijzer worden gebruikt.

Een hardcover en een integraalband hebben schutbladen waarmee het boekblok aan de hardcover is vastgelijmd. Die schutbladen zijn meestal blanco, soms hebben ze een kleurtje maar je kunt ze ook laten bedrukken.

Een hardcover en een integraalband hebben – vanaf een bepaalde dikte – een kapitaalbandje bovenaan het boekblok. De gevouwen katernen zijn immers aan elkaar genaaid. Het kapitaalbandje is wit, of heeft een kleur naar keuze. Aan dit kapitaalbandje kan een leeslint bevestigd worden.

Aan elk van de genoemde covers zitten voor- en nadelen. We informeren je graag!

 

Debutantenschrijfwedstrijd

De Debutantenschrijfwedstrijd gaat weer van start! Vanaf maandag 21 oktober 2019 tot 7 januari 2020 staan we klaar om al jullie inzendingen te ontvangen De Debutantenschrijfwedstrijd is een initiatief van De Stichting Beter Schrijven. Deze wedstrijd is voor alle (toneel)schrijvers, dichters & slammers die nog niet onder contract staan van een uitgeverij of producent. Tijdens het Beter Schrijven Festival op 28 maart 2020 in Lab111 Amsterdam wordt de Debutantenprijs uitgereikt aan de nummer 1 van alle inzendingen. Er kan geschreven worden in de categorieën: fictie, non-fictie, poëzie, poetry slam en toneel. Omdat kwaliteit hoog in het vaandel staat, heeft De Stichting Beter Schrijven besloten om voortaan af te zien van de publieksprijs. Ieders werk wordt uitsluitend beoordeeld door een vakjury van professionele schrijvers. De prijs Manuscriptadvies plus gesprek Publicatie in het online magazine van Editio Papieren publicatie bij het oudste literair-culturele tijdschrift na De Gids uit het Nederlands taalgebied: DWB Twee kaarten voor het Boekenbal 2021 Twee kaarten voor het Beter Schrijven Festival 2021 De prijzenlijst groeit… Houd de website in de gaten. Vakjury Thomas Verbogt | fictie | voorzitter Babs Gons | poëzie  Joris van Casteren | non-fictie Patrick Bassant | fictie Mirthe van Doornik | Debutant Spelregels Je mag niet mer dan 1 inzending per categorie insturen Inzendingen mogen maximaal 1500 woorden zijn Poetry slam: upload de voordracht van je gedicht op YouTube en stuur vervolgens de link naar debutantenwedstrijd@beterschrijven.nl Teksten en verhalen moeten opzichzelfstaand te beoordelen zijn Start 21 oktober 2019 (12:00)  t/m 7 januari 2020 (12:00) 16 januari staat de longlist online op www.stichtingbeterschrijven.nl De shortlist van 10 genomineerden staat vanaf begin maart op www.stichtingbeterschrijven.nl

Deadline

Wie

Stichting Beter Schrijven

Winnen

Manuscriptadvies plus gesprek, Publicatie in het online magazine van Editio, Papieren publicatie bij het oudste literair-culturele tijdschrift na De Gids uit het Nederlands taalgebied: DWB, Twee kaarten voor het Boekenbal 2021, Twee kaarten voor het Beter Schrijven Festival 2021

Iets nieuws in boekenland: Bazarow

Bazarow is een nieuwe website waar je boeken koopt. De site biedt ook recensies, nieuws, een agenda en zelfs een digitaal magazine, oftewel: alles wat een echte boekenfan nodig heeft. Bazarow kijkt bovendien verder en heeft tot doel eraan bij te dragen dat de boekensector levendig en gezond blijft. Waarom en hoe ze dat doen? Dat lees je hieronder.

Roofkapitalisme

Dankzij internet is er een nieuwe economie ontstaan, met gigantische bedrijven die door analyses van bigdata een steeds grotere greep krijgen op wat we denken, kopen, vinden en doen. Dat  leidt tot ongewenste en ondemocratische machtsconcentraties. Grote bedrijven nemen steeds weer nieuwe sectoren over, eisen onmogelijke inkoopkortingen en tarieven, roven de boedel leeg en vernietigen traditionele aanbieders; allemaal ten behoeve van de aandeelhouders. De gewone boekhandel kan er niet tegenop concurreren en verdwijnt, terwijl de grootverdieners der aarde ons een steeds eentonige aanbod voorschotelen.

Boekensector

Binnen de boekensector heb je grofweg drie partijen: 1) de schrijvers/vertalers (en de redacteuren en vormgevers), 2) de uitgevers en 3) de boekverkopers. Geen van deze partijen heeft het over het algemeen erg breed omdat de winstmarges op boeken klein zijn. Bij boeken zit de winst dus echt in grote oplagen en veel verkopen. De meeste boeken worden helaas online gekocht, waardoor de grootste internetaanbieders een machtspositie verworven zodat ze hoge inkoopkortingen bij uitgeverijen kunnen afdwingen. Die uitgeverijen kunnen daardoor de schrijvers/vertalers, redacteuren en vormgevers minder uitbetalen. Daarnaast zien ze hun winst verdampen. Waar blijft de winst van die grote online bedrijven eigenlijk? Die gaat naar de aandeelhouders. Het geld stroomt niet terug in de sector waar het vandaan komt, niet naar de boekhandels en niet naar de schrijvers.

Bazarow

Dat is de reden voor het ontstaan van Bazarow. Ze maakten een verkopende boekensite die evenveel gemak biedt als de grote online verkopers, maar die de winst wél teruggeeft aan de boekensector.

Van de verkoop van elk fysiek boek (boven de € 17,50) en eBook (boven de € 12,50) gaat 50% van de netto opbrengst terug de sector in. Ze richten zich daarbij primair op de schrijvers en vertalers. In Nederland en Vlaanderen tezamen schijnen slechts 120 schrijvers te kunnen leven van de pen. Ook voor vertalers is het vaak sappelen. Bazarow biedt Nederlandstalige schrijvers een extra deel van de opbrengst per verkocht boek (normaal 10% van de verkoopprijs). Ze proberen met Stichting Lira tot een samenwerking te komen om de uitbetaling goed te kunnen regelen. Schrijvers en vertalers die zich willen aanmelden kunnen een mail sturen naar schrijversenvertalers@bazarow.com.

Deze informatie komt van de website van Bazarow (28 november 2019).

Het Haags Bureau ondersteunt schrijvers die hun boek zelf uitgeven, de zogenaamde self-pubbers. Alle inkomsten van de verkoop van hun boeken is 100 procent voor de schrijvers zelf.

17 januari 2019: Wat leest Den Haag het liefst? En Delft?

Bij de bekende boekhandel van Paagman loopt een leuke wedstrijd: wat was het beste boek van 2018? De tussenstand laat zien dat de top-5 van Den Haag en Delft behoorlijk verschilt! Wat zijn volgens jou de beste boeken van 2018?

schermafbeelding 2019-01-17 om 10.46.05

 

16 januari 2019: Marketing middels metadata

Lezers van nu ontdekken en kopen boeken steeds vaker via internet. Het verkoopsucces van boeken (fysieke boeken, e-books of audioboeken), hangt in toenemende mate af van hoe goed lezers de juiste titels kunnen vinden. Goede titelinformatie, de metadata van het boek, is dus heel belangrijk.

Traditionele verkooptechnieken worden zelfs vervangen door de kracht van metadata en uitgevers zetten titelinformatie meer en meer in als hun ‘online verkoopteam’. Voor uitgevers is kennis van metadata onmisbaar. Hoe worden metadata gemaakt, beheerd en verspreid? Hoe gebruiken winkels, bibliotheken en lezers metadata? Scherp nu uw kennis aan tijdens een van de workshops van EDItEUR, de internationale standaardenorganisatie.

De workshops worden gegeven door Graham Bell. Graham is directeur van EDItEUR, de standaarden-organisatie die onder andere verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van ONIX en THEMA. Graham is een ervaren trainer en spreker, die deze cursus wereldwijd geeft. Hij werkte eerder voor HarperCollins Publishers in het Verenigd Koninkrijk, waar hij Head of Publishing Systems was.   Bron: https://www.inct.nl

 

3 december 2018: Doe mee met de wedstrijd & schrijf de volgende Kobo Original!

Word jij de schrijver van een nieuwe bestseller? Ben jij er klaar voor om jouw verhaal los te laten op het grote publiek? Doe mee met de wedstrijd & schrijf de volgende Kobo Original!

Rakuten Kobo is op zoek naar een verslavend goed verhaal om exclusief als Kobo Original te publiceren. Het verhaal moet af zijn, tussen de 40.000 en 80.0000 woorden bevatten en in een van de volgende genres vallen:

 • Algemene fictie/literatuur
 • Romantisch/feelgood/chicklit
 • Detective/thriller

Heeft jouw verhaal de potentie om een serie te worden? Dat is zeker een pré maar geen vereiste.

Je hebt vier maanden de tijd om jouw verhaal te publiceren op het lees- en schrijfplatform Sweek. Ga jij deze uitdaging aan en overtuig jij de jury van jouw #Kobotalent? Dan ben jij straks de nieuwe Kobo Original auteur en is jouw verhaal verkrijgbaar als e-boek, audioboek en paperback!

Naast de hoofdprijs zijn er ook toffe Kobo Writing Life en Sweek Publishing prijzen te winnen.

Hoe werkt #KoboTalent?

 1. Maak een profiel aan op Sweek en publiceer jouw verhaal hoofdstuk voor hoofdstuk of in een keer. Zorg ervoor dat je je verhaal af hebt (40.000 tot 80.000 woorden) vóór de deadline. Om je deelname definitief te maken vragen we je ook te registreren via Kobo Writing Life.
 2. Na de deadline is er nog 2 weken tijd om te stemmen. Lezers kunnen laten zien dat ze jouw verhaal tof vinden door te stemmen via de ‘volg’-knop.
 3. Ook de jury leest en beoordeelt alle verhalen. De shortlist van 10 verhalen bestaat uit 5 verhalen gekozen door de jury en 5 verhalen gekozen door de lezers.
 4. De 10 finalisten worden begin juni uitgenodigd voor een evenement van Kobo en Sweek, waar de winnaar bekend wordt gemaakt.
 5. De winnaar ontvangt een licentiecontract van Kobo en wordt gepubliceerd als Kobo Original – als e-boek en audioboek – co-branded door Sweek. De teams van Kobo en Sweek verzorgen redactie, design en promotie voor de nieuwe exclusieve Kobo Original.
 6. Zo’n 3 maanden na publicatie wordt het winnende verhaal ook als paperback uitgegeven.

Duur

Start schrijfwedstrijd: 3 december 2018
Einde schrijfperiode: 31 maart 2019
Einde stemperiode: 14 april 2019
Bekendmaking shortlist: 20 mei 2019
Uitreiking en evenement: begin juni 2019

klik hier voor meer informatie

2019, week 43

Het boek dat Dino Sarac schreef is bijzonder goed ontvangen bij het lezerspubliek. Desondanks zal hem niet snel gevraagd worden een interview af te geven of in een populaire talkshow te verschijnen. De mainstream media, zo schrijft Sarac, zijn immers in handen van het grote geld. Hoe het begon? De auteur zat als kind vol vragen. Voor zijn moeder, een psychologe, was gelukkig geen vraag te veel. Sarac heeft zich zodoende zijn hele leven al laten drijven door nieuwsgierigheid en trof al zoekende en al lezende allerlei antwoorden. Een aantal van die antwoorden wakkerden zijn belangstelling zo mogelijk nóg verder aan en zo kwam hij er uiteindelijk achter dat wij met zijn allen in een soort ‘spel’ leven. Zijn boek geeft helder weer hoe ons een systeem (de Matrix) is opgelegd, en geeft je een aantal unieke inzichten over het functioneren van de huidige maatschappij.

Sarac stelt dat hij de informatie die hij in zijn zoektocht trof als zo belangwekkend heeft ervaren, dat iedereen op zijn minst toegang tot die informatie moest krijgen. In het boek dat hij samenstelde zal de lezer soms herkenning ervaren, neem de paragrafen over de moord op Kennedy of de dubbele moraal in de Walt Disneyfilms, en er tegelijkertijd veel meer over te weten komen dan hij voor mogelijk heeft gehoduen.

Sarac wil de lezer echter niets opleggen. Hij stimuleert je liever om je eigen keuzen te maken. Doe iets met wat je leest of niet, onder het motto: kennis is macht. Want hij die weet, kán keuzes maken.

Wat lezers zeggen:

Een must read voor iedereen. Zie het als een samenvatting van alles wat er speelt in de wereld wat je eigenlijk niet hoort te weten. Het is helder en duidelijk geschreven zodat ook de mensen die er nog niet mee bekend zijn een goed beeld krijgen van hoe de wereld echt in elkaar zit en hoe je bewust klein word gehouden om volgens ‘het systeem’ te leven en vooral niet out of the box mag denken omdat je dan dichter bij de waarheid zal komen.”

Supergoed boek. Al die dingen die gebeuren en waar je een onderbuikgevoel bij hebt, waardoor je met de tijd steeds meer vervreemd van jezelf, verdwijnt als je de waarheid weet. Als je rekening houdt met alles wat leeft op aarde (planten, dieren, mensen), en respect voelt, dus niet met je hoofd maar met je hart leeft, en als je je ware ziel kent en eert, heb je meer kans dat de wet van de aantrekkingskracht werkt.”

Achter elkaar uitgelezen! Het is een boek voor mensen die hun ogen al geopend hebben en weten dat we in een gemanipuleerd spel ons verhaal spelen. Ik hoop dat al deze dingen doorzien worden waardoor we eindelijk een nieuwe doorstart kunnen maken. Zo fijn dat de wet van aantrekking op een makkelijke manier wordt uitgelegd en dat mensen zich daar meer en meer in kunnen verdiepen. Chapeau voor de schrijver en zijn onderzoek. Daar kunnen heel veel mensen weer op vooruit!”

“Een duidelijk en prettig boek om te lezen met een boodschap waar je naderhand toch over na blijft denken. Redelijk sceptisch als ik ben ga ik nu toch anders kijken naar verschillende dingen in deze wereld. Niet dat ik alles wat ik lees klakkeloos overneem wat er staat maar ik ben wel nieuwsgieriger geworden door dit boek, getriggert om iets vanuit een ander oogpunt te bekijken. Ik ga hier in de toekomst zeker meer over lezen!”

Dino Sarac wil je niet overtuigen, Dhij wil het niet beter weten dan jij, hij wil je niets opdringen. Hij wil delen. Delen wat hij heeft gevonden op zijn zoektocht naar bijzondere zaken. Sarac vertelt, in een aangenaam tempo en in een logische volgorde, op een positieve manier over dingen en gebeurtenissen die hem bevreemden. Tijdens zijn onderzoeken ontdekt hij dat er achter al zijn vragen nóg meer vragen schuilen. Ook die onderzoekt hij. Objectief, zonder op zoek te zijn naar de absolute waarheid, zonder te duiden wat hij tegenkomt en zonder dat hij een oordeel wil vellen. Noem de onderwerpen van zijn boek De Hack van de Matrix (de illusie van onze realiteit) occult, quasi-wetenschap, gekkies-praat, samenzweerderij of wat al niet meer.
Maar erken dat Sarac verrast terwijl hij schrijft over zaken waar de wetenschap geen uitleg over geeft. Zoals Dan Brown deed, zoals Indiana zocht en zoals Spielberg filmde, zo noteerde Sarac wat hij tegenkwam.
Lees De Hack van de Matrix, de illusie van onze realiteit vooral wanneer je zelf wilt gaan nadenken, wanneer je sceptisch bent, wanneer je het ook allemaal niet zeker weet en wanneer je heel veel stof voor een eigen onderzoek aangeboden wilt krijgen. Hoe jong of hoe oud je ook bent: lees. Het is nog lang niet te laat om meer te weten.”

 • The Hack van de Matrix
 • Dino Sarac
 • Nederlands
 • isbn 9789082942002
 • Paperback
 • 240 pagina’s
%d bloggers liken dit: